2015


Във връзка с предстоящите Коледни празници, Регионален исторически музей – Плевен няма да работи на 24, 25, 26 и 27 декември (четвъртък – неделя) 2015 г.

Заповядайте отново на 28 декември (понеделник)!

 

Във връзка с Новогодишните празници, Регионален исторически музей – Плевен няма да работи на 31 декември (четвъртък) 2015 г. и 1 и 3 януари (петък и неделя) 2016 г.

 

На 2 януари (събота) 2016 г. експозициите на РИМ – Плевен ще приемат посетители с нормално работно време. Заповядайте от 9.00 до 12.00 ч. и от 12.30 до 17.30 ч.


Highslide JS

От 14 до 17 декември 2015 г. (понеделник – четвъртък) от 09.00 до 16.00 ч. в експозиция „Традиционен бит и култура” на Регионален исторически музей – Плевен ще отвори Работилница за сурвачки.

Тази година всички изработени сурвачки ще бъдат предоставени безвъзмездно с благотворителна цел. Всички материали за изработването им ще бъдат осигурени и предоставени от РИМ – Плевен. Желаещите да вземат участие в инициативата да си носят единствено игла, конец и ножица.

Максимален брой участници в група е 25.

 

Предварително записване на посочените телефони:

064/823502

Анелия Първанова – 0877033720

Елвира Конова – 0879822194

Димана Димчева – 0879822151


Highslide JS

На 8 декември 2015 г. (вторник) от 16.00 ч. в I-ва изложбена зала на Регионален исторически музей – Плевен ще се открие изложба „Гобленарите на Плевен”.

За първи път обединени в групата Гобленарите на Плевен, любители и изпълнители на гоблена ще представят пред широка публика своите творби. Експонираните над 150 гоблена от различни жанрове – религия, пейзажи, животни, цветя, красота и невинност, България и празници, са изработени от сръчните ръце на 35 жени с различни професии и възраст, привлечени от желанието да творят красота и изящество. В изложбата взимат участие и ученици от ОУ „Д-р Петър Берон” – Плевен.

Изложбата ще бъде експонирана до 19 декември 2015 г. (събота).


Highslide JS

От 21 ноември 2015 г. до 31 януари 2016 г. в зала 1 на експозиция „Археология“ на РИМ – Плевен ще бъде експонирано Тракийско златно съкровище от с. Ивански, Шуменско.

Открито е в преддверието на гробница край с. Ивански, Шуменско, където е бил погребан кон на тракийски династ, от който до нас достига богатата златна гарнитура за конска юзда – четиридесет и два елемента великолепни произведения на тракийското изкуство. Това е един от малкото в България пълен комплект- накит от 23-каратово злато, изработен с прецизност и изключителен усет за красота.

Предметите са масивни, вероятно местно производство. Начелникът на юздата завършва с протоме на овен. Повечето апликации имат изображение на крилат лъв.

В гробната камера е било запазено каменно ложе с красива пластична украса, върху която са били поставени урната с праха и богатите дарове, от които са останали само следи върху камъка.

Материалите са предоставени от фонда на РИМ – Шумен.


ДЕКЛАРАЦИЯ

 

КОЛЕКТИВЪТ НА РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ – ПЛЕВЕН

СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОВЕЖДАНЕТО НА

ОБЩОНАЦИОНАЛЕН ПРОТЕСТ

НА РАБОТЕЩИТЕ В МУЗЕИТЕ И ГАЛЕРИИТЕ

на 24 ноември 2015 г.,

организиран от синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа“ под надслов:

ДЕН НА НЕДОВОЛСТВОТО!

 

В декларация до министър-председателя г-н Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание г-жа Цецка Цачева са изпратени следните искания:

1. Да бъде увеличен бюджетът на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство, за да може да се осъществи реформата в музейния сектор и да започне реалното изпълнение на заложените приоритети, свързани с културните ценности в програмата на правителството!

2. Да бъде увеличен и уеднаквен Единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер!

3. Да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради!

4. Да бъде увеличена средната работна заплата в сектора, минимум с 50%, за да достигне равнището на средната работна заплата в България!

 

Призоваваме българската общественост да ни подкрепи за да опазим културното наследство на България за бъдещите поколения!


Highslide JS

На 16.11.2015 г. от 17.00 ч. в експозиция „Нова и най-нова история” на РИМ – Плевен ще се открие камерна изложба по повод 115 г. от рождението на блажени Евгений Босилков.

 

Роден през 1900 г. в Белене, той израства в католическо семейство и отрано се ориентира към духовното поприще. Изтъкната личност на своето време, монсеньор Евгений Босилков развива активна пасторска и културна дейност.

На 15 март 1998 г. папа Йоан Павел II обявява за блажен епископ Евгений Босилков.

В изложбата ще бъдат експонирани негови лични вещи и реликви.


Highslide JS

На 14, 15 и 16 октомври 2015 г. в гр. Плевен ще се проведе Третата национална среща на тема „Съхраняването на националната идентичност и музеите в България като част от устойчивото развитие”, организирана от Художествена галерия „Илия Бешков”, Регионален исторически музей – Плевен и Община Плевен в партньорство с Министерство на културата - дирекция „Културно наследство, музеи и изобразителни изкуства”.

За първи път домакин на такава мащабна музейна изява ще бъде художествен музей, в чийто зали по време на срещата ценителите на изобразителното изкуство ще се запознаят с произведенията на изтъкнати наши и чужди художници.

Предизвикателствата, които съвременността поставя пред музейното дело в България, дават основание на организаторите да предложат възможности за представяне и популяризиране на нови изследвания и факти на тема „Духовните средища в българските земи от ХV до началото на ХІХ в. – книжовни и образователни центрове”. Също така ще бъдат показани и интересни събития, пречупени през призмата на времето, допринасящи за съхраняването на националната ни идентичност.

В последния ден участниците ще посетят археологическия обект Улпия Ескус, който ще бъде обект на специална презентация и на който през годините работят много от музейните специалисти-археолози. Те ще имат възможността да го представят на място пред цялата колегия.


Highslide JS

По повод 100 години от участието на България в Първата световна война, на 1 октомври (четвъртък) от 17.00 часа в I изложбена зала на Регионален исторически музей – Плевен ще се открие изложба „9-а пехотна Плевенска дивизия в Първата световна война”.

С нея ще се отдаде заслужена почит и признателност към подвига на нашите предци, към тяхното родолюбие, храброст и саможертва в името на националните идеали, на обединението на българския народ и българските земи. С над 150 снимки, вещи и документи изложбата представя бойния път на дивизията, части от дивизията на фронтовите позиции. Представено е въоръжението на армията и снаряжението на българския войник. В изложбата намира място и всеотдайната медицинска помощ на лекари и медицински сестри. Показан е живота на бойното поле и в моментите на затишие между сраженията. И това не е всичко...


По повод „Европейски дни на културното наследство”, на 26 септември (събота) посещението в залите на Регионален исторически музей – Плевен ще бъде безплатно.


Във връзка с предстоящите почивни дни 21 и 22 септември (понеделник и вторник), експозициите на Регионален исторически музей – Плевен ще работят с нормално работно време: 9.30 – 12.00 ч. и от 12.30 – 18.00 ч.

На 21 септември (понеделник) входът в залите на РИМ – Плевен е безплатен.


Highslide JS

На 28 септември (понеделник) 2015 г. от 11 до 17 ч.
в експозицията на Направление „Природа” ще отбележим
19-тата Международна нощ на прилепите.
Мероприятието се организира със съдействието на Зелени Балкани и РИО – Плевен. В програмата са включени презентации, изложби на фотографии и рисунки за прилепите, както и арт ателие. Събитието е подходящо за деца, ученици и хора от всички възрасти. Във връзка с мероприятието се организират конкурси за рисунка, печива, плетива и други изделия на прилепна тематика. Срок за предаване на материалите (без печивата) от 23 до 25.09.2015г. в направление „Природа”.

 

19-тата Международна нощ на прилепите се посвещава на дългогодишния ръководител на отдел „Природа” – доц. д-р Иван Райчев.

 

За контакти:

Румянка Балева – ръководител направление „Природа”, тел: 0879822161


Highslide JS

На 19 септември (събота) 2015 г.

Община Плевен

Регионален исторически музей – Плевен

Драматично-куклен театър – Враца

Продуцентска къща „Фаворит Вижън”

и Сдружение „Сторгозия – Плевен”

организират фестивал

 

„Римски бит, култура и кулинария – Сторгозия 2015”

който ще се проведе в двора на РИМ – Плевен.

 

Програмата на събитието ще започне в 10.00 ч. и ще продължи до 18.00 ч. Желаещите да присъстват ще имат възможност да вземат участие в разнообразната и атрактивна програма. През целия ден посетителите ще могат да бъдат наблюдатели на различни маневри, битки и игри, както и активни участници в предлаганите тематични атракциони, част от фестивала – купуване и продаване на роби, дегустация на специалитети от епохата, дегустация на вино и др.

 

Входни такси:

Деца до 7 г. възраст – безплатно

Ученици – 1 лв.

Възрастни – 2 лв.

 

 

Програма на фестивала

 

10.00 ч. – Разпъване на военния лагер

на всички клубове и останалите сетове – палатки, оръжейни пирамиди, заграждения, наблюдателни кули, пропускателни пунктове и др.

Време за зрителите да се снимат с легионерите и да облекат и опитат екипировката, оръжията и снаряжението на римляните.

 

10.30 ч. – Параден марш

на легион в двора на музея и дефиле по централната улица в Плевен.

 

11.00 ч. – Занаяти и търговия

Представяне на различни стоки и услуги от епохата.

 

11.30 ч. – Римски военни, граждански и детски игри

Военни маневри на римските легиони (клубове) - военни игри – демонстрация на строевите умения и бойния ред на легионите – костенурка, борба с конница, атака и други.

Публиката може да опитва стрелба с лък, хвърляне на копие или много от спортовете практикувани в древен Рим.

За децата ще има отделен кът, в който ще опитат различни игри останали още от римляните.

 

14.00 ч. – Пазар на роби

Посетителите имат възможност да участват в провеждането на търг – да си купят, оценят или подадат роб.

 

15.00 ч. – Римска кухня

Сет с кухни и скари , където се приготвят ястия и скара по автентични римски рецепти и подправки. Публиката може да дегустира всякакъв тип специалитети от епохата.

Винена дегустация и запознаване със сортовете грозде в древността, начин на подправяне с различни овкусители и подправки.

 

16.00 ч. – Битка на римски легион с варвари

 

17.00 ч. – Ревю на римска мода

Представяне на костюми, униформи, военно снаряжение и оръжие от римското присъствие на Балканите.

 

18.00 ч. – Закриване на фестивала от легиона


От 13 до 18 юли експозициите на отдел "Природа" ще бъдат затворени за профилактика.


Регионален исторически музей – Плевен съвместно с Община Плевен

организират

 

„Лято в Музея 2015“

 

„Фото разходка“ – в двора и експозициите на РИМ – Плевен.

07 – 10 юли 2015 г. от 9.30 до 11.30 ч.

Ще се проведат занимания по фотография под методическото ръководство на музейни специалисти. Участниците да имат собствени фотоапарати (не телефони).

Снимките ще се изпращат на e-mail на РИМ – Плевен: plevenmuseum@dir.bg

С най-добрите от тях ще бъде организирана изложба в РИМ – Плевен.

 

„Музейни пъзели“ – в двора на РИМ – Плевен.

04 – 07 август 2015 г. от 9.30 до 11.30 ч.

Редене на пъзели, тематично свързани с направления:

- Археология;

- Етнография;

- История;

- Природа.

Мероприятието е подходящо за деца от 6 до 10 годишна възраст.

 

Записване за участие на телефони:

064/822 691 – секретар

0877 033 720 – Анелия Първанова

0879 822 157 – Цвета Йончева

0879 822 194 – Елвира Конова


Highslide JS

Регионален исторически музей - Плевен
и Община Плевен

Ви канят на

 

ЕВРОПЕЙСКА НОЩ НА МУЗЕИТЕ

16 май 2015 г. (събота) Начало 19.00 ч.

 

ИЗЛОЖБИ:
„Спасени реликви” – зала 2, І етаж
„Ад Путеа 2014” – І изложбено фоайе, ІІ етаж „Изрисувано с игла” – І изложбена зала, ІІ етаж
„Видни плевенски възрожденци” – зала 12, І етаж

 

В парка на музея от 21.00 часа ревю-спектакъл: „ЖЕНАТА И МОДАТА ПРЕЗ XX ВЕК”
 

ВХОД СВОБОДЕН


На 6 май (сряда) експозициите на Регионален исторически музей – Плевен ще работят с нормално работно време от 9.30 – 12.00 и от 12.30 – 18.00 ч. Заповядайте!


На 1 и 2 май (петък и събота) експозициите на Регионален исторически музей – Плевен ще бъдат отворени за посетители. Заповядайте!


Във връзка с предстоящия християнски празник Великден, Регионален исторически музей – Плевен няма да работи на 12 и 13 април (неделя и понеделник).


На 2 април 2015 г. от 11.00 часа в Регионален исторически музей – Плевен, децата от Подготвителна група „Слънчо” на ЦДГ „Щурче”, представят открито занятие „Лазаруване в Плевен”.


На 1 април 2015 г. от 10.30 часа в експозиция „Възраждане и национално-освободителни борби” на Регионалния исторически музей, ученици от Клуб „Музейно дело и анимация” при Професионална гимназия по туризъм „Алеко Константинов” , представят „На кафе в Плевен”.


Highslide JS

От 30 март (понеделник) до 2 април (четвъртък) включително, в Регионален исторически музей – Плевен ще се открие работилница за боядисване на великденски яйца. Музейните специалисти ще разкажат за великденските традиции и практики при боядисване на яйца и заедно с децата ще рисуват и украсяват. Преди практическите занимания учениците ще изгледат филм „Писани яйца за радост”. Всички желаещи могат да вземат участие, като си донесат яйца (сварени или продухани). Заповядайте!

Участието в работилницата е безплатно!

 

Работно време на работилницата: 10.00 – 16.00 ч.

 

Предварителна заявка на телефони: 064/823 502

Анелия Първанова – 0877033720

Миглена Николаева – 0879822184


Highslide JS

В продължение на няколко месеца РИМ – Плевен ще гостува на Исторически музей „Искра” – Казанлък с изложба „Съкровищата на Плевен в Казанлък”. В нея са представени емблематични културни ценности от фонда на Плевенския музей, свързани с тракийската култура.

Водещо е Бохотското съкровище от сребърни купи. Уникално е поради факта, че в древността е рядкост събирането на съкровище от еднакви съдове. Единственото изцяло запазено от този вид.

Златната купа от Белене сама по себе си е съкровище, защото тя е единственият известен златен съд от този тип и с такава украса.

Включени са и сребърно фиале; находка с въоръжение на тракийски войн и амуниции с антропоморфни изображения за неговия кон, открити край с. Коиловци; гръцка керамика и магически предмети на тракийски гадател; изработени на ръка кантаросовидни чаши и урна от старожелязната епоха; аскос и ойнохое.

Изложбата ще бъде открита на 19 март в зала „Трезор” на казанлъшкия музей и ще може да бъде посещавана до края на месец август. Времето на експонирането ѝ е свързано с празниците на розата, когато в Казанлък пристигат гости от цялата страна и от чужбина.


Басейнова дирекция за управление на водите в Дунавски район с център Плевен, съвместно с Регионална инспекция по околната среда и водите и Регионален исторически музей – Плевен започват реализирането на серия от дейности посветени на Световния ден на водата – 22 март.

По този повод на 13 март (петък) 2015 г. от 11 часа в залите на отдел „Природа” на Регионален исторически музей – Плевен ще се състои представяне на Природен парк „Персина”. Той е уникален за България и е единствен по българското поречие на р. Дунав. Обявяването му цели съхранението и възстановяването на крайдунавски влажни зони, като особено се набляга на запазване естественото състояние на многобройните острови, влизащи в границите на парка.

Директорът на парка инж. Стела Божинова и служители ще презентират работата си по проекти пред ученици от Гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен.


Във връзка с Националния празник на България – 3-ти март, Регионалният исторически музей – Плевен ще отвори безплатно врати за гражданите и гостите на града в празничните дни 2 и 3 март (понеделник и вторник) с работно време:

9.00 – 12.00 ч. и от 12.30 ч. – 17.30 ч.

Заповядайте!


Highslide JS

Регионален исторически музей – Плевен организира работилница за мартеници. Тя ще бъде отворена  от 23 февруари (понеделник) до 27 февруари (петък) включително. Желаещите да изработват традиционни мартеници да си носят материали. От своя страна музейните специалисти ще дават насока за изработването – ще показват и разказват. Заповядайте! Нека заедно да съживим българската традиция!

 

Работно време на работилницата: 9.00 – 16.00 часа

 

Участието в работилницата е безплатно.

Предварителни заявки на тел.: 064/823 502;

Анелия Първанова – 0877033720;  Миглена Николаева – 0879822184


Highslide JS

На 12 февруари (четвъртък) от 14.30 ч., в експозиция „Етнография” на Регионален исторически музей – Плевен, ученици от IIа клас на Гимназия с преподаване на чужди езици – Плевен с главен учител Мариана Кулева, изработиха кукерски маски с отпадъчни материали по повод Сирни заговезни.


2014


Регионалният исторически музей организира на 22 и 23 декември в експозиция „Етнография” работилница за сурвачки. Поканени са ученици от началния курс на Плевенските училища. С помощта на музейни специалисти те ще изработват традиционни сурвачки с лични материали – музеят осигурява дрянови клонки. Видеофилми ще представят автентични коледни и новогодишни празници.

Работно време:

9.00 – 12.00 ч. и от 12.30 ч. – 17.30 ч.

Участието в работилницата е безплатно. Заявки на тел.: 064823502; 0888212833; 0877033720


Регионалният исторически музей и Регионалният инспекторат по образованието – Плевен организират провеждането на инициатива „Природата под микроскоп” със съдействието на Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси (ОЦИДЗИ) – с. Байкал, община Долна Митрополия. Инициативата е предназначена за учители по биология и здравно образование, за ученици с интереси.

Включени са дейности:

Наблюдение на микрообекти с различни микроскопи – под ръководството на специалистите от отдел „Природа” доц. д-р Иван Райчев и Румянка Балева;

Представяне на образователни програми, свързани с изследователски подход чрез онлайн ресурси в обучението по природни науки – Иво Джокин, директор на ОЦИДЗИ, с. Байкал.

18 декември 2014 г., Регионален исторически музей – експозиция „Природа”

13.00 ч. – 14.00 ч. първа група

14.00 ч. – 15.00 ч. втора група

Оптимален брой участници във всяка група – 30-40 души.


Със заповед №343 от 05.12.2014 г. на кмета на Община Плевен проф. д-р Димитър Стойков, считано от 08.12.2014 г., Владимир Найденов е назначен за директор на Регионален исторически музей – Плевен, като резултат от проведен от Община Плевен конкурс за избор на директор.


Highslide JS

На 11 декември 2014 г. Регионалният исторически музей отбелязва 30 години музеен комплекс

Съвременната музейната експозиция, открита през 1984 година, е в сграда, строена в края на 19 век по италиански проект за казарма и обявена за паметник на културата с национално значение. С над 10000 оригинални експоната на площ от 8000 кв. м. е представено културно-историческото и природно богатство и разнообразие на Плевенския край. С обновяването на експозициите, с новите постъпления във фонда на музея, с изложбите – наши и гостуващи, с научната и културно-просветна дейност, с професионализма на специалистите Регионалният исторически музей е сред водещите институции в културния живот на град Плевен.

По повод годишнината в изложбената зала на музея на 11 декември от 16.00 часа представяме:

Изложба „Колекции от фонда на музея” – културни ценности от фонда на музея, по-голяма част от тях за първи път показани пред посетители;

Каталог „Избрани скулптурни паметници от Регионален исторически музей – Плевен”, автор Теодора Ковачева.

На 18 декември от 13.30 часа в експозиция „Природа” е тематичната среща „Природата под микроскоп” организирана от РИМ, Регионален инспекторат по образование и Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси в с. Байкал.


Highslide JS

Регионален исторически музей и читалище „Съгласие 1869” ви канят на представяне на книгата на Маргарита Господинова–Дешкова „Кметът Иван Миндиликов и неговото време” (второ допълнено издание). Книгата ще представи Нели Дакова – и.д. директор на РИМ – Плевен на 14 ноември от 15.00 часа във фоайето на читалище „Съгласие 1869”.

Иван Миндиликов (1896-1944) – най-успешният кмет на Плевен след Освобождението. Осемгодишното му управление (1923-1931) оставя ярка диря в общественото, стопанско и културно развитие на града.


Highslide JS

В навечерието на общонародния празник – Ден на народните будители в експозицията на Регионалния исторически музей се проведе викторина „Народните будители и аз”. Със знанията си четвъртокласниците от училище „Христо Ботев” и училище „Отец Паисий” отдадоха почит на първите български просветители, книжовници и революционери, посветили живота си за пробуждането на българския дух и съзнание. Учениците и от двата състезаващи се отбора демонстрираха отлични познания за делото на народните будители и за нестандартните и интересни въпроси бяха подготвили допълнителен материал, който не е засегнат в учебниците. С отговорите си, в които се включваха и техни съученици от залата, отборите напомниха и се преклониха и пред паметта на будителите от Плевенския край. Много бяха желаещите за финала на викторината - емоционални декламации на стихове, посветени на народните будители. Равностойното състезание и подготовката заслужено определи и двата отбора за победители. Те получиха грамоти от Регионалния исторически музей.

Поклон пред делото на народните будители!

Честит празник на техните следовници!


На 28 октомври от 16.30 ч. в експозицията на Регионалния исторически музей ще се проведе мероприятие „По стъпките на нашите будители” с участието на ученици от Професионална гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване.


Highslide JS

На 1 октомври от 10,00 ч. в Регионален исторически музей – Плевен се открива изложбата „Екзотични влечуги” на Тракийското херпетологично дружество. То притежава най-богатата колекция в България от живи представители на влечуги, обитаващи тропическите страни. Впечатляващи са чуждестранните видове паяци и скорпиони, които не обитават страна ни и не могат да се срещнат в нашата природа. Сред тях са силно отровните зелена и черна мамба, гърмящата змия (кротал) и др.

Изложбата не само популяризира видовото разнообразие при влечугите, но и дава възможност за по-пряк визуален контакт на посетителите с тези непознати за нас видове животни.

 

Изложбата ще гостува до 27 октомври.

Приема посетители с работно време:

от 10,00 ч. до 19,00 ч. с почивен ден неделя.

Вход: възрастни – 3,00 лв.

ученици, студенти и пенсионери – 2 лв.

деца до 7 г. възраст – 1 лв.


Highslide JS

Традиционно е участието на Регионалния исторически музей – Плевен в съвместната инициатива на Съвета на Европа и Европейския съюз – Европейски дни на наследството. През месец септември милиони хора от нашия континент се включват в европейското движение под мотото „Европа – общо наследство”.

На 26 септември Регионалният исторически музей, съвместно с Община Плевен и Съюза на учените – клон Плевен, е организатор и домакин на научна сесия, посветена на 150 години от рождението на академик Юрдан Трифонов. Научен ръководител е проф. Н. Аретов, дфн от Института за литература при БАН. Изследователи от различни научни институти ще представят приноса на видния наш съгражданин в областта на българската история, езикознание и литературознание.

26 и 27 септември са безплатни дни за посещение на Регионалния исторически музей.


От 26 август за временно изпълняващ длъжността Директор на Регионален исторически музей – Плевен е назначена Нели Дакова.

От директорския пост със заповед №144 на кмета на Община Плевен е освободена Стефка Григорова, поради изтекъл срок на трудовия договор.


С решение от 24 юли на Върховният касационен съд, на 20 август Стефка Григорова бе възстановена на длъжността Директор на Регионален исторически музей – Плевен.


Highslide JS

На 2 юли, сряда, в 19.30 часа в парка на Регионалния исторически музей е началото на Третия международен фестивал за маримба и ударни инструменти – Плевен 2014.

 

Програмата е:

от 18.30 ч. до 19.30 ч. – work shop;

oт 19.30 ч. до 20.30 ч. – концерт на Перкусионен ансамбъл „Акцент” и Танцов ансамбъл на НУИ „Панайот Пипков”, Перкусионен ансамбъл „Тайм” от НМУ „Любомир Пипков”.

 

Традиционен организатор и домакин на шестдневното арт събитие е Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков”.

Гости на фестивалните прояви са участници в майсторски класове от Франция, Германия и САЩ, сред тях и бившите възпитаници на НУИ „Панайот Пипков” – Василена Серафимова и Свет Стоянов.

При неблагоприятно време откриването ще е в НУИ „Панайот Пипков”.

 

Вход свободен

 


На 16 юни (понеделник)
Регионалният исторически музей ще е затворен за посещение.


Highslide JS

Проф. д-р Димитър Стойков – кмет на Община Плевен награди колектива на Регионален исторически музей с плакет „50 г. партньорски отношения” и с благодарствено писмо поздрави музейните специалисти за участието им в организацията и провеждането на тържествата в деня на Плевен – 15 май, посветени на половинвековното сътрудничество между градовете побратими Плевен и Ростов на Дон.


Highslide JS

На 24 май, в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, на тържествена церемония Община Плевен отличи Регионален исторически музей – Плевен с колективна награда по повод 30 години Плевенска музейна палата.


Highslide JS

В навечерието на международния ден на музеите, Регионалният исторически музей в Плевен за девети път ще участва в Европейската инициатива „Нощ в музея”. На 17 май от 19.00 ч. жителите и гостите на града ще имат възможност безплатно да присъстват на музейните мероприятия, да усетят духа на историята, на отминали епохи. Богатството на музейните експозиции, уважението и почитта към историческото минало и създаденото от предците ни са емблематични за града ни.

Традицията на творческите вдъхновения намира израз в експонираните в залите на музея изложби: „50 години сътрудничество Плевен – Ростов на Дон” с богат снимков, документален и веществен материал представя ползотворните дългогодишни контакти между градовете побратими в областта на промишлеността, селското стопанство, културата и спорта. Акцентира се върху резултатите от взаимната обмяна на опит, от прилагането на ростовски почини и инициативи, на научни знания и нови технологии, довели до високи производствени резултати и превърнали Плевен в център на комплексна механизация в страната.

„Великденски обредни хлябове и обичаи” е изложбата, подготвена съвместно с ученици от Професионалната гимназия по ресторантьорство, търговия и обслужване. В българската културна съкровищница жизнерадостните Лазарски обичаи, Великденските хлябове – благословия за здраве и благополучие, красотата на народните облекла имат специално място като минало и настояще.

С експонати от фонда на музея изложбата „В мрака на далечните епохи” представя вкаменелости от минали епохи, морски таралежи, корали, амонити и др., открити в региона, някой от тях са съвременници на динозаврите.

В парка на музея е изложбата „Плевен – моят град” на Регионалния бизнес център – Плевен.

Традициите на дарителството от миналото са живи и в настоящето, обогатени с ново съдържание. Родолюбивата щедрост на знайни и незнайни дарители за летописа на родния край, в обогатяване и опазване на вековната ни история и култура е илюстрирана с 3 камерни изложби под надслов „Съхранено от миналото, дарено за бъдещето”. Изложените дарения са от фонда на музея - монети на българската държава от първата българска монета на Иван Асен II до днес; детски играчки и детски дрехи от средата на XX в., части от официално мъжко облекло и аксесоари от 30-40 г. на XX в., народно облекло; лични вещи на Янко Забунов – един от основателите на БЗНС в Плевен, на Димитър Върбенов – м-р на правосъдието през 1931-1932 г., медицински инструменти и др.

Вълшебството на детското творчество ще ви докосне с рисунките на Арт школа „Колорит” с художествен ръководител Майя Ананиева.

В парка на музея ученици от Националното училище по изкуствата „Панайот Пипков” от 20.30 ч. ще представят музикално – сценичен спектакъл.

Към Европейската инициатива „Нощ в музея” се присъединява Държавен архив – Плевен. Посетителите ще имат възможност да разгледат изложба с материали от фонда на архива.


На 17 май Регионалният исторически музей ще е отворен за посещение след 19.00 часа.

Вход – свободен


През празничните дни музеят ще е отворен за посетители
на 1, 2, 3 и 6 май

с обичайното работно време
от 9.30 до 12.00 и от 12.30 до 18.00 ч.


През Великденските празници музеят ще е отворен за посетители
на 18 и 19 април

с работно време от 9.30 до 12.00 и от 12.30 до 18.00 ч.


Highslide JS

27 март 2014 г. Археологът Владимир Найденов е победителят в обявения от Община Плевен конкурс за избор на директор на Регионалния исторически музей. Той беше класиран на първо място със 185 от максимума 280 точки след проведения втори етап на процедурата, включващ защита на концепция за дейността и развитието на музея.

Комисията беше председателствана от заместник-кмета на Община Плевен Стефан Петков с членове: Валерия Димитрова - главен експерт в Министерството на културата, доц. д-р Соня Пенкова - директор на Националния военноисторически музей - София, Капка Кузманова - директор на Регионалния исторически музей - Ловеч, Десислава Йорданова - началник-отдел „Правно и нормативно обслужване”, и Владислав Сотиров - началник на отдел „Човешки ресурси” в Община Плевен.

Владимир Найденов е завършил специалност „История” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 2001 год. От 2003 год. работи като уредник в отдел „Археология” на Регионалния исторически музей - Плевен, с научни интереси в областта на късно античното и ранносредновековно въоръжение и снаряжение.


Highslide JS

На националния празник на България – 3 март,

музеят ще отвори безплатно врати

с нормално работно време

от 9.00 до 12.00 ч. и от 12.30 до 17.30 ч.

за всички граждани и гости на Плевен.


На 28 февруари в експозиция „Природа” на Регионален исторически музей – Плевен от 09 ч. до 16 ч. за учениците ще бъде разкрита работилница за мартеници. Със собствени материали и с методическата помощ на музейни специалисти децата ще имат възможност да изработят оригинални мартеници. Входът е свободен. Заповядайте.


В памет на Васил Левски и за Националния празник на България – 3ти март на 27 февруари от 14.00 ч. в експозиция „Възраждане” на Регионален исторически музей – Плевен ще се проведе викторина „Видни дейци за Освобождението на България” с участието на ученици от ОУ „Йордан Йовков” и Прогимназия „Цветан Спасов”.


Регионален исторически музей - Плевен
обявява

ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА

за осигуряване на денонощна невъоръжена охрана на Регионален исторически музей – Плевен
и Крепост „Сторгозия” гр. Плевен, местност „Кайлъка”.
Жива охрана на обектите:
Регионален исторически музей - 24 часа на денонощието.
Крепост „Сторгозия” - 24 часа на денонощие в почивни и празнични дни;
нощна – във всички останала дни.

За повече информация относно поръчката на страницата на АОП

Необходимите документи за участие изтеглете от ТУК


Highslide JS

Община Плевен и Регионален исторически музей канят жителите и гостите на града да отбележат 90 години от рождението на именитата оперна певица КАТЯ ПОПОВА.

От 20 до 24 януари 2014 година, от 14,00 до 16,00 часа в РИМ – зала „Културен живот на Плевен от Освобождението до наши дни” ще се прожектира филм за нейния живот и творчески път. Сред показаните лични вещи на Катя Попова посетителите ще съпреживеят магията на таланта ѝ. Посещението на филма е безплатно.

2013

Работно време на музея в дните до Нова година:

21, 23 – безплатен ден за посещение, 27, 28 и 30 декември

9.00 – 12.00 ч.

12.30 – 17.30 ч.


На 18 декември от 16.00 часа в Регионалния исторически музей – експозиция „Етнография” ЦДГ „Щурче” ще представи българския народен обичай „Ладуване”.


Highslide JS

На 17 декември от 16.00 ч. в Регионален исторически музей – Плевен, експозиция "Археология", ще бъде представено новото музейно издание – Каталог "Римска бронзова пластика" с автори Петър Бънов и Владимир Найденов.


Highslide JS

В Регионалния исторически музей – Плевен гостува изложбата „Родени свободни”, подготвена от БТА със съдействието на Националната библиотека, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” и АБМС. Представени са факсимилета на български вестници и списания, издавани в Румъния в периода 1865-1876 година, списвани от Христо Ботев, Петко Славейков, Г. С. Раковски, Любен Каравелов и други  родолюбци.

От музейния фонд на отдел „Възраждане” са експонирани оригинали на някои от изданията на факсимилетата.

Изложбата ще бъде открита на 8 ноември в 17.30 ч.


На 18 октомври 2013 г. в Регионален исторически музей – Плевен от 11,00 до 15,00 часа ще се проведе 17-тата за България Международна нощ на прилепите.

За първи път у нас Международната нощ на прилепите ще обхване над 10 града в страната – София, Стара Загора, Пловдив, Поморие, Бургас, Шумен, Кнежа, Враца, Ловеч, Плевен и Русе. Дейностите по отбелязването на събитието се администрира от „Зелени Балкани” – федерация на природозащитни сдружения. Участват над 20 организации, институции и граждански групи.

Европейската нощ на прилепите от 1990 година до днес се организира в повече от 30 държави и цели да запознае повече хора с уникалния начин на живот и значимостта на едни от най-интересните животни на планетата – прилепите.

Презентации, конкурси за детска рисунка, прилепна гимнастика, „прилепни игри“, различни ателиета и томболи, арт работилници, изложби, рисуване, конкурси и викторини, филми ще провокират интереса към тайнствения живот на прилепите.

Регионален исторически музей – Плевен кани на 18 октомври учащите от града, както и граждани да вземат участие в отбелязване на това научно-популярно и природозащитно събитие.


Highslide JS

На 26, 27 и 28 септември Регионалният исторически музей е организатор и домакин на разнообразни културни събития, като част от инициативата „Европейски дни на наследството”.  Националната тема тази година е „Интегрирано опазване и социализация на културното и природното наследство” и празничната вечер „Плевен – родно място на фолклорните ансамбли” на 26.09. oт 17.30 ч. в зала „Катя Попова” е посветена на фолклорните традиции.

В програмата:

документален филм „Пазителят”, Х. Гарибов – основоположник на фолклорните ансамбли;

концерт на Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев”.

 

На 27.09. – международния ден на туризма студио „Златен век” ще представи ежедневието в античната крепост „Сторгозия”. От 10.00 ч. до 19.00 ч. ще оживеят моменти от бита и културата от античността. 80 са изпълнителите на съществувалите в спокойните години на просперитет в Римската провинция Мизия различни занаяти, занимания и професии. От сутринта до вечерта посетителите ще могат да се отбият при занаятчиите, легионерите и гражданите и да наблюдават заниманията им. Демонстрациите на гладиаторски борби се представят от група Панкратион към Групосторикоромано – Рим, Италия. Атракциите са през целия ден, за да е пълна представата за устройството на една гарнизонна крепост и за структурата на Римската империя.

На 28.09. в парка на Регионалния исторически музей  посетителите ще имат възможност да се запознаят с около 30 вида декоративна дървесна (иглолистни и широколистни видове) и храстова растителност.

На 26, 27 и 28 септември Регионалният исторически музей е с безплатен вход за посещение.


Highslide JS ОБЩИНА ПЛЕВЕН
АСОЦИАЦИЯ НА СУХОПЪТНИТЕ ВОЙСКИ В БЪЛГАРИЯ
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН

организират честване на

95 ГОДИНИ ОТ ДОЙРАНСКАТА ЕПОПЕЯ

19 септември, 16 часа
в парка на РИМ - Плевен


На 23 май (четвъртък) в парка на музея от 10 ч. ще има детски празник „Играем и учим”, посветен на 24 май и 1 юни. Децата от ЦДГ „Щурче” ще представят музикална програма – спортни и народни танци. Те ще покажат и уменията си да апликират и оцветяват, да рисуват, да редят пъзели, на музикалния фон на популярни детски песни, сред украсени с разноцветни балони дървета. Темите са свързани с експонати от музея, които децата ще имат възможност да видят и да научат историята им, разказана от музейни специалисти. Каним децата от Плевен на празника.


Highslide JS

На 16 май в 11.30 ч. в РИМ – Плевен се откри фотодокументална изложба „80 години дипломатически отношения България – Аржентина”, организирана от Министерството на външните работи на Република България, Посолството на Република Аржентина в София, със съдействието на Държавния културен институт.

Проследява развитието на дипломатическите отношения между двете страни от установяването им през 1931 г. до днес. Изложбата е допълнена със снимков материал за емигранти от Плевен и Плевенска област от фонда на музея и предоставени от граждани на Плевен.


Highslide JS

На 18 май – международния ден на музеите, Регионалният исторически музей за осми път ще участва в Европейската нощ на музеите. Богатата и разнообразна програма с надслов „Вино и култура” е посветена на виното, неразривно свързано с човешката история от древността, превърнало се в един от символите на страната ни, вписан в българската традиционна култура. Посветена е на приноса на Плевен – първи център на винопроизводството в България след Освобождението.

В изложбите за първи път пред публика се показват оригинални тракийски, римски и средновековни съдове за съхранение и пиене на вино от фонда на музея, прочутото Бохотско съкровище – единствения в България тракийски сервиз от сребърни конични чаши. Документи и снимки илюстрират дълголетните традиции в лозарството и винарството в Плевен, съчетани със съвременни научни подходи, ролята и приноса на създаденото в Плевен първо в страната Лозаро-винарско училище и първа Лозаро-винарска опитна станция и превръщането на града в първи център на винопроизводството в България. От фонда на музея са мерките и теглилките от античността до средата на миналия век.

В парка на музея театрална трупа „Темп” ще представи аудио-визуално шоу – уникална демонстрация на тракийски орфически и дионисиев ритуал в духа на древните тракийски тържества. Лозарските обредни музикално-танцови композиции, изпълненията на професионалисти и самодейци илюстрират мястото на лозата и виното в градската музикална култура.

Ценителите на хубаво вино ще имат възможност да дегустират лимитирани серии, а кулинарните изделия от традиционната кухня са чудесно допълнение.

Highslide JS

ПРОГРАМА

 

НОЩ В МУЗЕЯ
 

ВИНО И КУЛТУРА
Приносът на Плевен

 

18 май 2013 г., 19 до 24 ч.
ВХОД СВОБОДЕН

 

Организатори:
ОБЩИНА ПЛЕВЕН
РЕГИОНАЛЕН ИСТОРИЧЕСКИ МУЗЕЙ - ПЛЕВЕН
 

Режисьор - Георги Ангелов
Сценаристи - Нели Дакова, Соня Кинова
Реклама и дизайн - Марио Милев, Татяна Филипова
Звук и мултимедия - Аудио и Видео Дизайн - Асен Антонов
Осветление - ДКТ „Иван Радоев” - Плевен
Медиен партньор - Радио „Плевен”
Със съдействието на ДКТ „Иван Радоев” и ПГ по туризъм „Алеко Константинов”

Изложби:
„Плевен - първи център на винарството в България”
І изложбена зала, ІІ етаж. Откриване: 19.30 ч.
„Мерки и теглилки”
ІІ изложбена зала, ІІ етаж
„Плевен през погледа на художника” - от фонда на ХГ „Илия Бешков”
І изложбено фоайе, ІІ етаж
„Български банкноти”
Зала № 2, І етаж

Парк на музея:
Дегустация и продажба на вина - специално производство
на Института по лозарство и винарство,
Професионална гимназия по лозарство и винарство
и шато „Кайлъка” чрез Музея на виното - Плевен

Кулинарни изделия от традиционната кухня
ПГРТО - Плевен

Изложба „Лозата, гроздето и виното”
Арт школа „Колорит” - Плевен. Ръководител Майя Ананиева

Музикално-сценичен спектакъл „Вино и култура”
Начало: 21.00 ч.

С участието на:
Театрална група „Темп” - Враца
„Царят - Жрец, Дионис и Виното”

Камерен състав на Плевенска филхармония
Произведения на Телеман, Йозеф Хайдн, Моцарт, Карлос Гардел

Чавдар Вълков - цигулка
Песен “Secret garden”

Общински хор „Гена Димитрова”
Диригент - Анелия Дечева
„Девойко, мари хубава” - народна песен. Аранжимент - Асен Антонов
„Дафино вино” - народна песен. Аранжимент - Асен Антонов
„Тъпан бие”. Музика - Стефан Диомов
„Устрем”. Музика - Найден Андреев
„Моя любов”. Музика - Стефан Диомов

Чавдар Вълков - цигулка
“Libertango”

Общински духов оркестър
Диригент - Пламен Марков
„Тъга” - старинен руски валс. Музика - Николай Бакалейников
„Чардаш”. Музика - Виторио Монти
„Очи чёрные”. Аранжимент - Иван Денов
„Тико-тико”. Музика - Зекиня Де Абреу
„Вечното буги”. Аранжимент - Жан Трев

Фолклорен ансамбъл „Мизия” при читалище „Съгласие 1869”
и танцов състав „Кайлъка” - Плевен
Худ. ръководител - Михаил Денев, хореограф - Биляна Денева

Северняшки ансамбъл за народни песни и танци „Иван Вълев” - Плевен
„Лозарски празници” - музикално-танцова композиция
„Гергьовден” - музикално-танцова композиция

Клуб по спортни танци „Дъга”
Жени Василева, Милчо Петров


В празничните дни музеят ще работи на 1, 2 и 3 май.
Работно време: от 9.30 до 12 часа и от 12.30 до 18 часа.


Регионален исторически музей – Плевен
гостува на Исторически музей – Дулово

с изложбата
"Подвигът на плевенци
в Балканската война 1912–1913 г."


Откриване: 8 май, 17.30 часа
в Исторически музей – Дулово

Регионален исторически музей – Плевен
гостува на Исторически музей – Исперих

с изложбата
"В мрака на далечните епохи"


Откриване: 5 април, 17.00 часа
в Художествена галерия – Исперих

На 21 март от 16.00 часа Регионален исторически музей – Плевен тържествено ще отбележи 110-ата годишнина от началото на музейното дело в града.

Кметът на Обшина Плевен – проф. д-р Димитър Стойков ще дари на музея престижното отличие „Шофар” на Организацията на евреите в България, с което града ни и неговите граждани са удостоени за спасяването на еврейски семейства от лагерите на смъртта.

Събитието включва честване с концерт на възпитаници на Националното училище по изкуства „Панайот Пипков” – Плевен и документална ретроспективна изложба „Съхранена памет”.


На 20 март от 10,00 часа в залите на отдел „Природа” в Регионален исторически музей – Плевен тържествено ще се отбележи Световния ден на водата, ежегодно честван на 22 март.

В събитието ще вземат участие Басейнова дирекция Дунавски район и деца от ЦДГ „Щурче”.


Община Плевен и Регионален исторически музей – Плевен

по повод 140 години от гибелта на Васил Левски
организират

КРЪГЛА МАСА „Васил Левски и Свободата“
с участието на ученици от ГПЧЕ, МГ „Гео Милев“, ДФСГ „Интелект“,
Общински комитет „Васил Левски“
Водещ – проф. Иван Стоянов, ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“
15.00 часа

ИЗЛОЖБА „Съратници на Левски в Плевен“

с материали от фонда на РИМ - Плевен
ИЗЛОЖБА – КОНКУРС „Васил Левски и идеята за Свободата“

с деца от Арт школа „Колорит“
17.00 часа

19 февруари 2013 г., Регионален исторически музей - Плевен


На 27 октомври 2012 г., от 13.00 ч. до 15.00 ч., РИМ – Плевен е съорганизатор и домакин на фестивални прояви, част от националния проект на МОМН за ефективно учене през целия живот. Целта да се популяризира ученето сред ученици и възрастни намира израз в инициативи, включващи ателиета – работилници с различна тематика. Най – малките участници  от ОДЗ „Незабравка” ще работят с природни материали в ателие „От нищо – нещо”.  Природни и отпадъчни материали ще използват учениците от ПГ по туризъм „Ал. Константинов” и от ПГРТО в ателие „Да направим света по-красив”. ПГЛВ ще се включи в празника на ученето с практични съвети и демонстрации в център „В градината”. В етнографската работилница „От раклите на баба” ателието по ръкоделие от Народно читалище „Извор – 1959” ще представи плетива и техники за изработката им. С познати и непознати факти от историята на Плевенския край ученици от ПГ по туризъм ще запознават посетителите в залите на музея.

Вход – свободен за всички желаещи


ДО

ПАРЛАМЕНТАРНАТА КОМИСИЯ ПО КУЛТУРАТА,

ГРАЖДАНСКОТО ОБЩЕСТВО И МЕДИИТЕ

41-ВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

СОФИЯ

 

 

Становище на музейните специалисти

 

В българските музеи работят висококвалифицирани специалисти – научни сътрудници, уредници и реставратори. Нивото на заплащането не отговаря на нашите морални и материални отговорности по отношение на опазване, проучване, съхранение и популяризиране на културно-историческото наследство на България. Факт е, че от всички категории специалисти с висше образование ние имаме най-ниските трудови възнаграждения. Заплати между 340 и 450 лева получават голяма част от уредниците, реставратори и екскурзоводи с многогодишен трудов стаж и опит.

Граничи с трагичното заплащането на младите специалисти в музеите. В момента то е между 320 и 340 лв. при условие, че минималната работна заплата става 310 лв., а се приема, че тя се отнася за хора с ниско образование и без определена специалност. Единният разходен стандарт във всички културни институти бе намален значително през последните три години. През този период минималната работна заплата бе увеличавана 2 пъти, увеличиха се и осигурителните прагове.

В музеите в България работят 2674 специалисти, от които с висше образование са близо половината. 29-те Регионални музеи се финансират по единни разходни стандарти на база субсидирана бройка. Тези с над 15 щатни бройки (в тях работят 1091 човека) получават по 9355 лв. на субсидирана бройка. В тази сума влизат всички разходи – за заплати, за охрана, за поддръжка на сградния фонд, както и за специализираните дейности – откупки, консервации и реставрации, експозиции, изложби и др. Музеите с голям сграден фонд са принудени да увеличават разходите за поддръжка, а това става за сметка на нивото на заплатите. От друга страна, въпреки символичното заплащане, което е малко над МРЗ, когато към ФРЗ се добавят процентите за трудов стаж и осигуровките,  не остават пари за основните дейности.

Настояваме за възстановяване  на единния разходен стандарт за субсидирана бройка за регионалните и общински музеи и библиотеки към нивото от 2008-9 г., което беше над 12 000 лв.

Приемаме становището на КНСБ от 9 октомври 2012 г. и не сме съгласни с предложеното увеличение на трудовото възнаграждение от 10%. Настояваме за 25% увеличение на заплатите на работещите в музеите, което да се отрази в Закона за държавния бюджет за 2013 г. Дори с исканото от нас увеличение средната заплата ще бъде далеч под нивото на средната работна заплата в страната (по данни на НСИ от м. юни тя е 755 лв.). Необходимо е в министерското решение ясно да се посочи, че сумата се дава целево за повишаване на работните заплати.

 

От колегията на

Регионален исторически музей - плевен


 [Начало] [Добре дошли]

 [Информация] [Новини] [История] [Колекции] [Изложби] [Обучение и образование] [Карти и схеми] [Фотогалерия] [Профил на купувача]

© 2013 Регионален исторически музей - Плевен